Газові мережі та устаткування. Практична робота №1.


Інструкційна карта
до виконання
Практичної роботи №1 «Визначення годинних і річних витрат газу різними категоріями споживачів»
1.            Отримують індивідуальні вихідні дані кожним студентом.
2.            По додатку №1 «Склад природних газів» визначаємо теплоту згоряння родовища. У формулу підставляємо горючі компоненти родовища: метан, етан, пропан, бутан, пентан у відсотках, виписаних з таблиці. Знайдене значення в Кдж/м3 переводимо в мДж/м3 .
3.            Густина родовища визначається по формулі, але цифри підставляють у долях (відсотки,розділені на 100).Тут приймають участь всі компоненти родовища. Орієнтовно, відповідь має бути наближена до 0,73 кг/м3, на яку складені таблиці і номограми по природньому газу. В залежності від вмісту метану в родовищі, густина в кожного студента буде різна. Головне, щоб вона була менша за густину повітря (1,293 кг/м3), так як природний газ легший за повітря.
4.            Схему кварталів мікрорайону викреслюють в масштабі М1:100м (в 1см -  100м). Показують місце розташування фабрики, заводу та поверховість в кварталах.
Площа кварталів підраховується в м2, а потім переводиться в гектари (га), наприклад:
300м×300м=90000м2= 9 га
5.            Розрахункову щільність населення знаходимо по двох забудовах (поверховостях), згідно завдання.
6.            Кількість жителів знаходимо, помноживши щільність населення на площу в гектарах.
N= P×F (чол.)
7.            Таблиця годинних витрат газу складається з восьми колонок.
·               Колонка 1. Вид споживачів. Він буде різний для низького і середнього тиску газу.
По низькому тиску є 2 зони поверховості.
·               Колонка 2. Норми витрат газу в мДж беремо по додатку №2
·               Колонка 3. Норми витрат газу в м3 визначаються поділивши значення  мДж на теплоту згоряння родовища (2 кол. : 3 кол.)
·               Колонка 4. Для споживачів низького тиску виписуємо готові значення кількості жителів по зонах поверховості, а для споживачів середнього тиску – додаємо 2 значення кількостей жителів для всього мікрорайону.
·               Колонка 5. Кількість розрахункових одиниць. Вона визначається по слідуючих формулах:
-                Побут  ПГ і ВПГ (плити газові і водонагрівачі проточні газові – місцеве гаряче водопостачання).
N×K1×K2де:
N – кількість жителів по забудові.
К1 – коефіцієнт в долях  (%:100) на приготування їжі в домашніх умовах (див. вихідні дані)
К2 – коефіцієнт в долях (%:100) на місцеве гаряче  водопостачання (див. вихідні дані)
-                Побут ПГ і ЦГВ (плити газові і центральне гаряче водопостачання)
N×K1×K3
N – кількість жителів по забудові.
К1 – коефіцієнт в долях (%:100) на приготування їжі в домашніх умовах (див. вихідні дані)
K3- коефіцієнт в долях (%:100) на центральне гаряче водопостачання (див. вихідні дані)
-                Громадські будівлі – з другої по сьому  колонку підрахунок не ведемо, лише у  колонці 8 - від суми побуту береться 5% (Σ×5:100).
-                Школи – нормативне значення – це 200 школярів припадає на 1000 жителів.
N× 200\1000; де N – кількість  жителів по забудові
-                Лікарня – нормативне значення - 12 ліжок припадає на 1000 жителів.
; де N – кількість  жителів по забудові
-                Їдальні – нормативне значення – 90 обідів в рік на одну людину.
N ×90;N – кількість  жителів по забудові
-                Лазні:
N×54×K4; де
N – кількість  жителів всього мікрорайону
54 – нормативна кількість помивок у лазні в рік на 1 людину.
K4 – коефіцієнт у долях (%:100) користування лазнями (див. вихідні дані)
-                Пральні :
N×K5 × 100\1000 ; де
N – кількість  жителів всього мікрорайону
К5 – коефіцієнт в долях (%:100) користуванням пральнями (див. вихідні дані).
100 – норма в кг прання білизни на 1 людину в рік
1000 – це цифра в кг (1 тонна),при якій взято норматив з додатку №2 в мДж.
-                Хлібзавод:
-                На випічку чорного хліба N××К6×365; де
N – кількість  жителів всього мікрорайону
0,3 - це норма в кг споживання чорного хліба за добу на 1 людину
1000 - тисяча жителів
К6 – коефіцієнт в долях (%:100) користування хлібозаводом (див. вихідні дані)
365 – кількість днів у році
-                На випічку білого хліба  N××К6×365; де
N – кількість  жителів всього мікрорайону
0,2 - це норма в кг споживання білого хліба за добу на 1 людину
1000 - тисяча жителів
К6 – коефіцієнт в долях (%:100) користування хлібозаводом (див. вихідні дані)
365 – кількість днів у році
-                На випічку кондитерських виробів  N××К6×365; де
N – кількість  жителів всього мікрорайону
0,1 - це норма в кг споживання кондитерських виробів за добу на 1 людину
1000 - тисяча жителів
К6 – коефіцієнт в долях (%:100) користування хлібозаводом (див. вихідні дані)
365 – кількість днів у році.
·               Колонка №6. Річні витрати газу (м3/рік) визначають шляхом перемноження кількості розрахункових одиниць на норми витрат газу в м3.(3 кол ×5 кол)
·               Колонка №7. Коефіцієнт годинного максимуму беруть по додатку №3, однак дуже рідко отримують цілі числа по розрахунках. Тому приходиться визначати цей коефіцієнт  методом інтерполяції.
До прикладу, N = 4770 чоловік.
Беремо з таблиці додатку №3 значення для 3х і 5ти тисяч, так як значення N знаходиться між ними.
Робимо розбивку, яка підійде всім, у кого N буде більше 3х і менше 5ти тисяч.
3000 – 1/2050
50001/2100
2000 –  50
1000 –25
100 –      2,5
10           0.25
1           0.025
Знаходимо різницю між двома колонками, на 2 тисячі припало 50. А кожне значення Nу нас має тисячі, сотні, десятки, і одиниці - так і записуємо в стовпчик. Так як 1000 менша за 2000 в 2 рази, ділимо 50 (які справа) на 2. Так як 100 менше за 1000 в 10 разів, ділимо 2,5 на 10 , і 0,25 ділимо на 10.
Підрахунок коефіцієнта для N = 4770 чол.
Так як коефіцієнт дробний, в чисельнику одиниці, підраховуємо тільки знаменник. Записуємо першу цифру для 3х тисяч. Додаємо 1 тисячу(бо в нас по прикладу 4 тисячі) і перемножуємо на значення при тисячах зі стовпчика розбивки. Додаємо кількість сотень (у нас по прикладу 7) і перемножуємо це число на значення при сотнях з розбивки. Додаємо кількість десятків (по прикладу 7) і перемножуємо на значення при десятках з розбивки. А так як одиниць в числі немає, то ігноруємо їх. Інакше, додавали б ще кількість одиниць і перемножували б на значення при одиницях.
Отримане дробне число коефіцієнту записуємо в колонку №7
Розбивка для числа N між 5 і 10 тисяч
 5000 – 1/2100
100001/2200
5000         100
1000        20
100         2
10           0.2
1           0.02
Розбивка для числа N між 10 і 20 тисяч і зробимо підрахунок  для N = 12708 (з прикладу)
10000 – 1/2200
200001/2300
2000           100
1000          10
100              1
10             0.1
1           0.01

Підрахунок  буде вестися аналогічно прикладу.

Для того,щоб визначити витрату газу котельнею, треба:
Qкот = ΣQц.оп.+ ΣQр.в.+ ΣQр.г.в.  3/год)
Знайдені витрати газу різними споживачами записуємо в зведену таблицю. Низький тиск у нас розділено на дві зони поверховості,а середній – одне значення по всьому мікрорайону. Числа беремо з колонки №8 таблиці годинних витрат газу, і готові значення записуємо. Щоб знайти загальну витрату газу (кол. №3) по низькому тиску додаємо два значення по двох зонах (кол.№5 і 6), а по середньому тиску – дублюємо, тобто записуємо таке ж, як і в 4й колонці.
Значення на місцеве і центральне опалення знаходимо в підрахунках перед зведеною таблицею, а значення витрат газу фабрикою і заводом- у вихідних даних. Усі виписані значення додають по вертикалі.
Практична робота №1 – закінчена. 





Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Основи стандартизації,метрології та сертифікації.Тема:Державна система стандартизації в Україні.

Газові мережі та устаткування.Визначення перепаду ( втрат) тиску від сил тертя та в місцевих опорах

Газові мережі та устаткування.Проектування ПЕ газопроводів в особливих умовах.