Метрологія. Основи сертифікації.Суть та завдання сертифікації.
Суть та завдання сертифікації.
Складовою частиною
діяльності, що стосується технічного регулювання, стали системи сертифікації
(від лат. sertifico – підтверджую, засвідчую; certas безсумнівний
і fació – робити, діяти, тобто «зроблено правильно»; від франц. certificate;
англ. certification) продукції та акредитації випробувальних центрів та
лабораторій.
Сертифікація – визнаний у світі спосіб
незалежної оцінки відповідності продукції, процесів і послуг встановленим
вимогам.
Для того, щоб переконатися, що послуга "надана правильно",
необхідно знати, яким вимогам вона повинна відповідати і яким чином можна
засвідчити цю відповідність. Загальноприйнятим способом такого засвідчення є
сертифікація відповідності.
Сертифікація – сукупність
дій і процедур, що здійснюються з метою підтвердження того, що продукт або
послуга відповідають певним стандартам чи технічним умовам.
|
Застосування сертифікації створює передумови для
успішного розв'язання низки важливих соціальних й економічних проблем і
завдань. Це - підтвердження безпеки товару або послуги для здоров'я і життя
людини, її майна і навколишнього природного середовища.
Система
сертифікації - система, яка має власні правила, процедури й управління для
визначення сертифікаційної відповідності.
|
ЗАКОН
УКРАЇНИ “Про технічні регламенти та оцінку відповідності” (від 15.01.2015 № 124-VIII)
наступним чином дає визначення сертифікації:
Сертифікація – підтвердження відповідності
третьою стороною (особою, яка є незалежною від особи, що надає об’єкт оцінки
відповідності, та від особи, що заінтересована в такому об’єкті як споживач
чи користувач), яке стосується продукції, процесів, послуг, систем або персоналу.
|
Мета сертифікації:
· запобігання реалізації продукції, небезпечної для життя, здоров'я та майна громадян і навколишнього природного середовища;
· сприяння споживачеві в компетентному виборі продукції;
·
створення умов для участі суб'єктів підприємницької діяльності в
міжнародному економічному, науково-технічному співробітництві та міжнародній
торгівлі.
Сертифікація в Україні поділяється на обов'язкову та добровільну
Обов’язкова сертифікація на
відповідність вимогам нормативних документів проводиться органами з
сертифікації незалежно від форми власності виключно в державній системі
сертифікації.
Обов'язкова сертифікація в усіх
випадках повинна включати перевірку та випробування продукції для визначення її
характеристик і подальший державний технічний нагляд за сертифікованою
продукцією.
Випробування
з метою обов'язкової сертифікації повинні проводитися акредитованими
випробувальними лабораторіями (центрами) методами, які визначені відповідними
нормативними документами, а за відсутності цих документів – методами, що
визначаються органом з сертифікації чи органом, який виконує його функції.
Результати випробувань, проведених зазначеними лабораторіями (центрами), у
подальшому не потребують підтвердження іншими акредитованими випробувальними
лабораторіями (центрами).
Сертифікації
продовольчої сировини та харчових продуктів тваринного походження здійснюються
після проведення ветеринарно-санітарної експертизи та видачі відповідних
ветеринарних документів.
Під час проведення
сертифікації та у разі позитивного рішення органу з сертифікації заявникові
видається сертифікат та право маркувати продукцію спеціальним знаком
відповідності.
Сертифікат відповідності – документ, який засвідчує, що товари
та послуги відповідають стандарту на них.
|
Об’єкти підтвердження відповідності (сертифікації):
· продукція (процеси, роботи, послуги);
· системи управління якістю;
· системи якості;
· системи управління довкіллям;
· персонал.
Комментарии
Отправить комментарий